De rockgroep Balthazar is met drie prijzen de grootste winnaar van de MIA's geworden, de muziekprijzen die vanavond zijn uitgereikt. Anders dan de voorbije jaren was er nu geen duidelijke slokop. "Een ster" van Stan Van Samang werd bekroond als "hit van het jaar".

Aan de start van de avond leken Balthazar en nieuwkomer Tourist Lemc de grootste kanshebbers te zijn. Beiden hadden namelijk vijf nominaties achter hun naam staan.

"Den Tourist" moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Balthazar. De groep verzilverde drie nominaties, die van "beste groep", "alternative" en "album".

Het beeldje voor die laatste prijs werd uitgereikt door tv-kok Jeroen Meus, die dat al voor het derde jaar op rij mag doen. Elke keer opnieuw wint Balthazar, waardoor de chef zichzelf kroont als "patroonheilige van de Balthazarianen". "Dit is de max, we zijn echt content", reageert de groep. "Deze prijs is echt belangrijk, want zoals je ziet, staan we met vijf op het podium. We zijn een échte band. Bedankt aan iedereen die met ons werkt."
"Merci, dit doet mij veel plezier"

Tourist Lemc won uiteindelijk in twee categorieën. Johannes Faes – zoals de man in het echt heet – brak het afgelopen jaar door met hits als "Koning liefde" en "de troubadours" en won dan ook de prijs in de categorieën "doorbraak" en "Nederlandstalige artiest".

Alle winnaars op een rijtje

Verkozen door het publiek:

Alternative: Balthazar
Dance: Lost Frequencies
Doorbraak: Tourist Lemc
Groep: Balthazar
Hit van het jaar: "Een ster" - Stan Van Samang
Nederlandstalig: Tourist Lemc
Pop: Oscar and the Wolf
Solo man: Stromae
Solo vrouw: Selah Sue
Vlaams populair: Christoff

Verkozen door de sector

Album: "Thin Walls" (Balthazar)
Artwork: Stuff
Auteur/componist: Trixie Whitley
Live act: Oscar and the Wolf
Muzikant: Lander Gyselinck (Stuff)
Videoclip: "Quand c'est" (Stromae)

De Music Industry Awards (MIA's) werden vanavond al voor de negende keer uitgereikt vanuit Lint. De presentatie was in handen van Tom Lenaerts. (vrt-foto vrt).